IDIS „Viitorul a realizat a doua întâlnire publică la Ialoveni privind procesul de votare în cadrul Bugetării Participative

30 November 2023

 

În data de 23 noiembrie 2023, echipa IDIS „Viitorul” a organizat cea de-a doua întâlnire publică cu cetățenii orașului Ialoveni, activitate realizată în cadrul proiectului „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii Moldova”.

La eveniment au participat tinerii și cetățenii activi ai orașului care anterior au depus propuneri de proiecte comunitare, în cadrul activității au fost prezentate 12 propuneri care au trecut în etapa de votare.

Echipa IDIS „Viitorul” a explicat participanților modalitatea de organizare a procesului de votare pentru proiectele din orașul Ialoveni. Există două metode prin care cetățenii pot vota pentru proiectele considerate cele mai importante și necesare pentru comunitate, ei vor avea posibilitatea să-și exprime votul online, utilizând numărul lor de telefon mobil, sau să voteze fizic la Primăria orașului Ialoveni.

Andrei Tabur, coordonatorul grupului de lucru local al proiectului: „Bugetarea participativă este un exercițiu foarte puternic, prin care se poate implica întreaga comunitate din Ialoveni și să decidă implementarea proiectelor necesare pentru societate și pentru beneficiul orașului. Este îmbucurător faptul că în ediția a doua a proiectului au fost implicați tinerii, care sunt activi și doresc să fie mai implicați în viața comunității.”

 

Carolina Nofit, directorul Grădiniței nr. 1 „Andrieș”, autoare de proiect: „M-am hotărât să depun un proiect în cadrul bugetării participative, deoarece avem nevoie stringent de acest teren de joacă pentru copii, noi promovăm un mod de viață sănătos de viață în rândul copiilor prin activitățile „out of door”. Noi punem accent pe o grădiniță tradițională cu complexe de joacă în aer liber și propunem ca unitățile preșcolare să fie cu acele terenuri inovative. Votați să câștige proiectul de care are nevoie întregul oraș Ialoveni.”

 

Delia Pașchevici, elevă la Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”, autoare de proiect: „Instruirile pentru tineri privind implementarea bugetării participative au fost o experiență unică prin care am avut posibilitatea de a cunoaște cum putem să contribuim direct la dezvoltarea orașului Ialoveni și de asemenea am cunoscut oameni noi de la care am avut posibilitatea să mă inspir. Prin idea propusă de mine ne dorim să creăm un aspect nou parcului „Sfatul Țării” pentru toți cetățenii, dar în special pentru cei care vizitează orașul.”

 

Adriana Purcica, elevă la Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”: „Consider că bugetarea participativă consolidează relația dintre autoritățile locale și noi tinerii, care avem oportunitatea să ne implicăm la rândul nostru în scrierea proiectelor și totodată la implementarea lor, astfel noi facem cunoștință cu diverse idei, activități, care duc la dezvoltarea și crearea unei comunități frumoase la noi acasă.”

 

Cetățenii din Ialoveni vor putea vota proiectele depuse în perioada 27 noiembrie – 18 decembrie 2023, iar proiectul câștigător va fi implementat de către Primăria orașului Ialoveni în perioada ianuarie-mai 2024.

 

 

Proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii Moldova” este implementat de Agora Central Europe, IDIS „Viitorul”, Primăriile orașelor Strășeni și Ialoveni și Primăria satului Budești, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe în cadrul programului „Transition Promotion”.

——————————

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

 

Urmărește-ne pe Facebook – https://www.facebook.com/IDISViitorul ;
Abonează-te la canalul nostru de Telegram – https://t.me/idis93 ;
Vizionează-ne pe canalul nostru de Youtube – https://www.youtube.com/@idisviitorul8539 .

 

 

 

Distribuie acest articol cu alții!
Facebook
Twitter
Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *