Rezultatele alegerilor

Primăria orașului Ialoveni a anunțat rezultatele proiectului de bugetare participativă, proiect inițiat în a doua ediție cu sprijinul IDIS „Viitorul”. Procedura de vot  în cadrul programului de bugetare participativă s-a încheiat pe 18 decembrie, 1122 persoane votând câte trei dintre cele 12 idei de proiecte propuse de cetățeni și validate de autoritatea locală.

 

Cetățenii din orașul Ialoveni au votat pentru un total de 12 proiecte care se încadrează în diverse domenii, printre care se numără infrastructura socială, amenajarea spațiilor publice, crearea locurilor de joacă pentru copii, îmbunătățirea mobilității urbane, amenajarea și regenerarea spațiilor verzi, precum și implementarea conceptului de oraș inteligent (Smart City).

 

Ideea de proiect care a întrunit cel mai mare număr de voturi și care va fi implementată de Primăria orașului Ialoveni este „În Coliba Albastră” care a acumulat în total 665 voturi (73 voturi online și 592 voturi pe suport de hârtie).

(Vezi ideea de proiect aici: https://participatorybudgeting.digitalagora.org/ialoveni/navrhy/in-coliba-albastra/).

Autoarea proiectului care a adunat cel mai mare număr de voturi, Diana Stegărescu menționează: „Obiectivul acestui proiect este de a transforma curtea bibliotecii într-o oază de recreere și un mediu prietenos pentru utilizatori acesteia. Aceasta trebuie să se identifice cu Spiridon Vangheli – Patronul Spiritual al instituției. Propunem să realizăm un Program de „Vacanță la bibliotecă”, solicitat de părinții din localitate, care doresc să-și ocupe copii cu activități pe timp de vară, iar din motiv că biblioteca nu dispune de spațiu suficient în interior, curtea bibliotecii ne oferă acest lucru”.

 

Următoarele idei de proiecte care au acumulat un număr semnificativ de voturi sunt „Explorare și amuzament: Grădinița cu complexe de joacă în aer liber” cu un număr total de 345 voturi ( 319 voturi online și 26 voturi pe suport hârtie) și „Relax n,chill ” care a acumulat 96 voturi ( 91 voturi online și 5 voturi pe suport hârtie).

 

După procesul de votare, urmează ca autoritățile locale să determine bugetul propunerii de proiect, să identifice firma care se va ocupa cu realizarea acestuia și în final implementarea proiectului.

 

Proiectul „În Coliba Albastră” din Ialoveni  urmează să fie realizat până în luna mai 2024.

 

 

Proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova” este implementat de Agora Central Europe, IDIS „Viitorul”, Primăriile orașelor Strășeni și Ialoveni și Primăria satului Budești, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe în cadrul programului „Transition Promotion”.

Rezultatele votării

 

Nr. Denumirea proiectului Numărul total de voturi
1. Complex de joacă pentru grădiniță 345
2. Strada luminilor LED 51
3. În Coliba Albastră 665
4. O inovație pentru societate 59
5. Piste pentru biciclete pe str. Alexandru cel Bun 35
6. Regenerarea spațiului verde 78
7. SchoolCruise 38
8. GreenLane 52
9. Parcare regulamentară – viață prioritară 57
10. Relax n,chill 96
11. Echilibru în mișcare și natură 63
12. Împreună pentru un viitor verde 78

 

 

Statistica votării

Împărtășiți rezultatele cu alții!
Facebook
Twitter
Email

Cele mai recente știri