Prima întrunire publică în cadrul proiectului cu comunitatea din orașul Ialoveni

24 July 2023

În data de 21 iulie curent, am organizat prima întrunire publică cu băștinașii din Ialoveni în cadrul proiectului „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova” care se desfășoară în perioada 01 ianuarie 2023 – 30 iunie 2024.

Cetățenii din Ialoveni s-au arătat captivați de conceptul de bugetare participativă și au demonstrat înțelegerea profundă a importanței implicării civice în dezvoltarea comunității lor. Prin angajarea directă în distribuirea bugetului participativ, ei susțin transparența și durabilitatea procesului bugetar la nivel local. Această abordare încurajează un sistem democratic, unde puterea de decizie nu este centralizată, ci împărtășită între autorități și cetățeni.

Carolina NOFIT, autoarea proiectului câștigător din ediția anterioară: „Orașul Ialoveni are numai să beneficieze de lucruri frumoase din acest proiect, cetățenii și în special tinerii învățând lucruri noi. Sperăm că vor fi proiecte foarte interesante de care să beneficieze mai mulți locuitori de diferite vârste și să aibă un impact cât mai vast și cât mai frumos asupra orașului Ialoveni ”.

Echipa IDIS „Viitorul” au familiarizat participanții la întrunire privind bugetarea participativă, ce proiecte pot fi implementate în Ialoveni, cum trebuie de completat un formular pentru un proiect de dezvoltare a comunității, cum trebuie de organizat campania de informare și calendarul activităților în cadrul proiectului.

Lucia MÎRA, viceprimar „Sunt nespus de încântată pentru că în orașul Ialoveni suntem la cea de-a doua ediție de implementare a proiectului privind bugetarea participativă. După cum am văzut toți cetățenii prezenți azi la eveniment s-au arătat destul de interesați, unii au deja și idei schițate. Sunt sigură că prin acest proiect, implicarea activă a tinerilor, dar și a altor cetățeni va fi mult mai avansată și cu succes vom implementa toate ideile în comunitatea noastră”.

În cadrul acestui eveniment, am reușit să stimulăm spiritul civic al cetățenilor din Ialoveni și am încurajat implicarea lor directă în procesul decizional privind bugetul participativ. Cetățenii au înțeles că propunerile lor pot face o diferență semnificativă în comunitate și că ideile lor pot deveni realitate prin intermediul proiectelor comunitare.

 

 

Proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova” este implementat de Agora Central Europe, IDIS „Viitorul”, Primăriile orașelor Strășeni și Ialoveni și Primăria satului Budești, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe în cadrul programului „Transition Promotion”.

Distribuie acest articol cu alții!
Facebook
Twitter
Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *