Comunicat de presă privind lansarea proiectului Bugetare Participativă în Budești, Ialoveni și Strășeni

10 April 2023

Bugetare participativă – Transformă-ți idea în proiect pentru tine și pentru comunitatea ta!

 

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale  „Viitorul” implementează în perioada ianuarie 2023 – iunie 2024 proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii Moldova”,  în trei localități din Republica Moldova, și anume în Budești, Ialoveni și Strășeni.

Obiectivul general al proiectului îl constituie stimularea implicării cetățenilor în deciziile care se iau în gestionarea resurselor comunității locale, de asemenea în vederea întăririi spiritului civic și participării cetățenilor în mod activ la activități de îmbunătățire a calității vieții.

În primă etapă sau dus discuții cu Autoritățile Publice Locale și s-au format grupurile de lucru pentru fiecare localitate care vor gestiona procesul de implementare în cadrul intern.

Grupul ţintă al proiectului îl constituie în special tinerii, ei vor fi informați despre bugetarea participativă, vor învăța cum să-și devolte ideile în proiecte, și desigur vor afla cum să le aplice. Ei vor învăța cum să caute soluții sub formă de proiecte pentru problemele și necesitățile din comunitate.

În cadrul acestui proiect cetățenii localităților mai sus enunțate vor avea posibilitatea să participe direct la viața comunității prin propuneri și inițiative care să servească tuturor fiind finațate din bugetul civic.

Bugetul participativ este un mod diferit de a cheltui banii publici, este un proces democratic în care, cetățenii decid cum se cheltuie o parte din bugetul local.

 

Acest proiect este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Cehe și implimentat de Agora Central Europe, IDIS „Viitorul”, Primăria satului Budești, Primăriile orașelor Ialoveni și Strășeni.

Distribuie acest articol cu alții!
Facebook
Twitter
Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *